همانطور که میدانیم تمام مراحل دم آوری قهوه درخدمتِ بالانس بودنِ نوشیدنی نهایی شکل میگیرند. از این رو از زمانی که فوت و فن دم آوری قهوه و عصاره گیری از آن به شکلی تخصصی نمود پیدا کرده است شیوه های بسیاری مورد آزمایش قرار گرفته و میگیرد تا این یکنواختی و تعادل به بهترین شکل صورت پذیرد.
اما از آنجایی که قهوه ماده ایست بسیار تغییرپذیر که با توجه به نوع دانه، محل رشد، شیوه ی فرآوری و روش رُست، ویژگیهای متفاوتی از خود بروز میدهد. در هر روش از دم آوری نیز با توجه به تغییراتی که در طول این فرآیند لحاظ میکنیم، میزان غلظت قهوه ی بدست آمده، عطر و طعم و در کل نوشیدنی نهایی، متفاوت از کار در می آید.
به همین دلایل روش هایی فرعی وجود دارند که میتوان به کمک آنها میزان غلظت و عطر و طعم قهوه را در حجمی مشخص تغییر داد. یکی از این مسیرها اضافه کردن آب پس از دم آوری قهوه، به نوشیدنی است که به اصطلاح به آن بای پَس کردن میگویند.
بای پَس کردن به دلایل متعددی صورت میگیرد:
یکنواخت کردن طعمی نوشیدنی نهایی
کنترل غلظت و میزان مواد جامد حل شده در حجمی مشخص
کنترل زمان دم آوری با توجه به درجه آسیاب
برای افزایش نوشیدنی در زمان محدود بودن دانه قهوه
افزایش کنترل دم آوری در مسابقاتی که قهوه ای واحد استفاده میشود
جلوگیری از استخراج بیش از حد
و دلایل متعدد دیگر
با وجود اینکه دلایل متعددی در استفاده از بای پَس کردن وجود دارد اما نباید فراموش کنیم که نتیجه نهایی باید قابل اندازه گیری و روشن باشد چراکه میزانِ اهمیتِ یک روش در دم آوری قهوه را میزان تکرار شوندگی آن تعیین میکند. به زبانِ ساده یعنی هر روشی که ما را به نتایج راضی کننده میرساند باید در دفعات بعد نیز به همان صورت و همان نتیجه، قابل تکرار باشند. از این رو برای دست یابی به این مهم، استفاده از قوانین و محاسباتی که در نسبت آب به قهوه پیشنهاد میشود اهمیت بالایی دارد.
اثر بای پَس کردن مانند هر متغیر دیگری در فرآیند دم آوری بسیار محسوس و روشن است. به همین جهت پیشنهاد میشود برای اثر بخشی بهتر، 10 درصد تا حداکثر 30 درصد از بای پَس استفاده شود.
به عنوان مثال : برای هر 60 گرم قهوه به 1 لیتر آب نیاز داریم و اگر بخواهیم برای این نسبتِ آب و قهوه، 20 درصد را از طریق بای پَس کردن تامین کنیم چیزی حدود 200 گرم آب را در دم آوری استفاده نمیکنیم و این مقدار را بعد از دم آوری به نوشیدنی بدست آمده اضافه میکنیم. یعنی اگر فرآیند دم آوری را به سه مرحله تقسیم کنیم، مرحله ی سومِ آب را در دم آوری اضافه نمیکنیم و آن را نگه میداریم و پس از دم آوری به نوشیدنی نهایی اضافه میکنیم.
همانطور که در مقالات قبل اشاره کردیم، از لحظه ی آغاز دم آوری تا پایانِ آن، هر مرحله از این فرآیند باعث استخراجِ بخشی ازعناصرِ موجود در قهوه میشود. یعنی در زمانهای ابتداییِ دم آوری، اسیدها هستند که استخراج میشوند و در مرحله بعد عناصر شیرینی و سپس تلخی. با این توضیحات به کمک بای پَس کردن میتوان میزان زیادی از تلخی قهوه را کاهش داد خصوصا در قهوه هایی که با دلایل مختلف دارای تلخی زیادی هستند اما اثر بای پَس فقط در کاهش تلخی محدود نمیشود، زیرا همانطور که اشاره کردیم واکنش های شیمیایی در عناصر گوناگون موجود در قهوه بسیار گسترده هستند و اثر بخشی این عمل را میتوانید در بافت و بادی نوشیدنی نهایی به وضوح احساس کنید.
در میان شیوه های دم آوری مختلف در روش ائروپرس، به علت پتانسیل ویژه ای که دارد بیشتر از دیگر روش ها مورد استفاده قرار میگیرد. بخصوص در مسابقات ائروپرس. اما به صورت کلی عمل بای پَس را میتوان به عنوان یک ترفند در بالانس کردن قهوه ی نهایی و کنترل دم آوری در تمام روش ها مورد استفاده قرار داد.
سعید عبدی نسب
نویسنده متن : مجتبی حیدری
طراح تصاویر : ساراناز قاسمی
ادمین سایت و شبکه های اجتماعی : فرزام زمانی